Veelgestelde vragen

Een huis kopen in Noorwegen roept misschien vele vragen bij u op. Onderstaand vindt u een selectie van de meest gestelde vragen voor het kopen van een huis in Noorwegen.

 1. Hoe vindt in Noorwegen de overdracht van onroerend goed plaats?
  De overdracht vindt in Noorwegen notarieel plaats. Persoonlijke aanwezigheid is niet noodzakelijk.
 2. Moet er in Noorwegen overdrachtsbelasting worden betaald zoals in Nederland?
  Ja, deze bedraagt 2,5%.
 3. Hoe eenvoudig is Noorwegen te bereiken?Noorwegen is zowel met het vliegtuig als met de auto en de boot goed te bereiken. De wegen naar het noorden van Europa zijn een stuk rustiger in vergelijking met verkeer richting het zuiden.
 4. Wat is de weersgesteldheid in Noorwegen?
  Noorwegen kent een zeer wisselend klimaat. Over het algemeen kan je stellen dat het westen van Noorwegen veel meer neerslag te voortduren heeft dan het oostelijke deel. Het droge oostelijk deel van Noorwegen heeft daarom aanzienlijk meer zonuren en stabielere winters.
 5. Is een houten bungalow wel goed geïsoleerd?Hout heeft van nature een hoge isolatiewaarde. Een houtskeletbouw woning wordt tevens van extra isolatiemateriaal voorzien om aan de hoogste isolatie-eisen van de Noorse overheid te kunnen voldoen. Bij een houtstapelbouw woningen zorgt de dikte van de log voor de isolerende eigenschappen.
 6. Is een hypothecaire lening mogelijk op een bungalow in Noorwegen?
  De meeste geldverstrekkers in Noorwegen zijn bereid om een (vakantie) woning tot maximaal 60% van de aankoopwaarde te financieren.
 7. Zijn er mogelijkheden om de Noorse btw bij nieuwbouw terug te vorderen?
  In een privé situatie is het niet mogelijk om de btw terug te vorderen. Zakelijke investeringen kunnen wel mogelijkheden bieden. Een persoonlijk advies zal hier een antwoord op moeten geven.
 8. Kun je als buitenlander wel een bouwperceel kopen in Noorwegen?
  Ja, het is voor een niet ingezetene eenvoudig om onroerend goed te laten registreren.
 9. Wat is een D-nummer?
  Noorse ingezetene zijn bij de overheid bekend onder een (BSN nr. in Nederland) persoonsnummer. Niet ingezetene kunnen een D-nummer aanvragen waarmee het onroerend goed kan worden geregistreerd.
 10. Kan ik een bankrekening open in Noorwegen?
  Ja, de meeste banken zijn bereid om een rekening te openen voor niet ingezetene. Een D-nummer is benodigd.