Goed om te weten

De Noren noemen een houten vakantiehuis een hytte. Maar vergis u niet: het gaat hier absoluut niet om een eenvoudig ‘hutje’. De Scandinavische vakantiewoningen van Portula zijn riante houten bungalows. Ze hebben allemaal een ruim terras, een luxe keuken en een moderne badkamer met tegelvloer en vloerverwarming.

Verder heeft u heel veel mogelijkheden om uw vakantiehuis helemaal aan uw wensen aan te passen. U kunt kiezen uit een standaardmodel uit onze catalogus, of uw vakantiebungalow deels of helemaal zelf ontwerpen. Wilt u een traditioneel Noors grasdak, of toch liever dakpannen of bitumen? Wordt het een moderne of juist een traditionele keuken? Wilt u openslaande deuren naar de veranda, een extra gastenbadkamer of een sauna? Het kan allemaal.

Daarom nieuwbouw

Als u op zoek bent naar een eigen houten bungalow in Noorwegen, heeft de aankoop van een nieuw vakantiehuis zo zijn voordelen.

Noorse vakantiewoningen zijn meestal van hout. Wij Nederlanders missen vaak de nodige kennis om de staat van een houten huis te beoordelen. Toch is de koper bij het kopen van een bestaande woning in Noorwegen zelf verantwoordelijk voor de verplichte inspectie. Voor schade en gebreken die bij een inspectie ontdekt hadden kunnen worden, kan na de koop geen schadevergoeding meer worden geëist.

Het kopen van nieuwbouw in Noorwegen is veel veiliger. De koper van een nieuw vakantiehuis is namelijk wettelijk uitstekend beschermd. Zo is de aannemer zelfs na de garantieperiode nog verantwoordelijk voor eventuele constructiefouten.

De voordelen van hout

Als u kiest voor de bouw van een nieuwe vakantiewoning in Noorwegen, is hout een logische keuze. Niet voor niets zijn Noorse huizen zo vaak van hout: het is een natuurlijk materiaal dat prettig ruikt en mooi kleurt. Een massief houten buitengevel biedt veel mogelijkheden voor een speelse bouw en afwerking, heeft een nostalgische uitstraling en geeft binnen een gezellig gevoel. Bovendien heeft hout veel gunstige eigenschappen, zoals een hoge isolatiewaarde en geschiktheid voor allerlei omgevingen en weersomstandigheden. Alle houten vakantiewoningen van Portula zijn dan ook duurzaam en onderhoudsarm.

Houtskeletbouw of houtstapelbouw

Bij het bouwen van houten woningen wordt onderscheid gemaakt tussen twee manieren van bouwen: houtskeletbouw en houtstapelbouw. Bij houtskeletbouw wordt de woning als een raamwerk opgebouwd. Daarna wordt de binnenkant van het raamwerk geïsoleerd en worden beide kanten van de wand van panelen voorzien.

Bij houtstapelbouw worden massieve houten delen op elkaar gestapeld. Dit is een karakteristieke Scandinavische bouwmethode met een lange geschiedenis. De vorm van de houten delen die bij de bouw op elkaar worden gestapeld, bepaalt deels de uitstraling van de woning: van klassiek tot modern. De meeste mensen kiezen voor een ronde of vierkante vorm.

Het grenen dat Portula gebruikt voor de houtstapelbouw komt uit Noord-Europa. In die regio groeien bomen door het koude klimaat heel langzaam. De bomen die voor de bouw van onze woningen worden gebruikt, zijn ongeveer 100 jaar oud en hun hout is in die tijd van langzame groei heel stevig en vezeldicht geworden. Uiteraard worden de bossen duurzaam beheerd: elke kap wordt gecompenseerd met nieuwe aanplant.